keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Taifuuni lähestyy!

Kuukausi sitten Nagoyaa ravisteli taifuuni (just joo) ja nyt vuorossa oli toinen. Kaikki puhuivat tästä Aichi-prefektuuria kohti tulevasta taifuunista (台風), joka olisi pahin kymmeneen vuoteen. Muistin kuitenkin vielä viimekuisen pettymyksen, joten tällä kertaa päätin olla odottamatta liikoja. Eräs yliopistolainen vinkkasi, että luennot saatettaisiin jopa perua taifuunin takia, joten vaikka yritin pysyä coolina, olin vähän innostunut.

Illalla keli muuttui lupaavaksi; sitä voisi kuvailla tyypilliseksi suomalaiseksi syysmyrskyksi: tukka menee tuulessa sekaisin ja kengät kastuvat sateessa. Vitsi, iskeekö tänne oikeasti kunnon taifuuni! -ajattelin.

Aamulla heräsin aikaisin ja aloin laittautua, sillä tänään tarkoitus oli nähdä yliopiston pääjehuja. Pynttäydyttyäni keitin kupin kahvia ja kirjauduin FB:in; kaikki puhuivat aamuluentojen peruuntumisesta ja yliopiston nettisivuilla oli seuraavanlainen ilmoitus:

愛知県下に暴風警報が発令されていますので、本日(10/16)午前中の授業は休講とします。午前11時までに解除されなかった場合は、午後もすべて休講とします。
"Aichin prefektuuria kohti tulevasta rajutuulesta on tehty varoitus, joten tänään (16. lokakuuta) aamupäivän luennot on peruttu. Jos varoitusta ei ole peruttu klo 11 mennessä, myös iltapäivän luennot on peruttu."


Ja ulkona näytti tältä:

Uuh, kovin on uhkaavan näköistä. Liekö sitä uskaltaa ulos astua...
Aamupäivä kului siis Shiogamaguchin kämpillä koulutöitä tehden. (Okei, saatoin kuluttaa liikaa aikaa myös FB:ssa tätä "jännittävää" tilannetta raportoidessani...) Klo 11 tuli seuraava ilmoitus:
 
午前11時現在、愛知県下に暴風警報が発令されていますので、本日(10/16)午後からの授業、資格対策講座、オーブンカレッジ等は休講とします。また、キャンパス内で行われるイベント、面談、課外活動等も全て中止とします。
 "Kello 11 Aichin prefektuurissa varoitus rajutuulesta on edelleen voimassa, joten tänään (16. lokakuuta) iltapäivän luennot ynm. on peruttu. Lisäksi kampuksella järjestettävät tapahtuvat, haastattelut ja muut aktiviteetit on peruttu."

Ja tilanne ulkona oli tämä:

Taifuuni on kyllä paikoittain ollut oikeasti vaarallinen: Eräs tyttö kertoi, että hänen kotinsa sijaitsee Nagoyan eteläosissa, siis lähempänä rannikkoa, ja siellä tuulenvoimakkuus on todella ollut pelottava. Olen myös nähnyt uutisia Tokiosta, jossa ihmisiä on kadonnut ja menehtynyt taifuunin aiheuttamien  rankkasateiden seurauksena. Taifuunivaroitus ei siis ollut mikään vitsi, mutta se, miten Chukyon yliopisto on suhtautunut Japanin ilmatieteen laitoksen (気象庁)varoituksiin, on tuntunut ehkä vähän liioitellulta. Yliopistolla on siis sellainen menettelytapa, että jos ilmatieteen laitos antaa alueelle varoituksen huonosta säästä, koulu suljetaan. Tällaiset säännöt ja toimintaperiaatteet yliopistot asettavat itse itselleen.

Ilmatieteen laitoksen aluekohtaiset varoitukset aamupäivällä 16. lokakuuta 2013.
Päivän ainoan jännityksen aiheutti siis Chukyon yliopiston isojen kihojen tapaaminen. Luonnollisesti heille piti myös esittäytyä japaniksi. (Uemura-sensei: sanoit, että japanilaiset rakastavat jikoshoukaita ja olit todellakin oikeassa <3)

1 kommentti:

  1. Ha ha ha ha ha! Onhan se mukavempaa viettää aurinkoista päivää kotosalla kuin koulussa :D

    VastaaPoista