maanantai 24. helmikuuta 2014

Työnmetsästys

Työnmetsästys. Kaikki puhuvat siitä ja kaikki tekevät sitä, mutta mitä se käytännössä sitten on? Haastattelin S:ä tätä päivitystä varten, ja infon lisäksi sain läjän kuvamateriaalia! Valoitus oli Sakaen Starbucksissa huono,josta pahoitteluni:

Työnmetsästys shuushoku-katsudou (就職活動) tai lyhyesti shuukatsu (就活) voidaan jakaa neljään vaiheeseen

Erään yrityksen mainoslehtinen.
① Ensimmäisessä vaiheessa yliopiston kolmannen (toiseksi viimeisen) vuoden opiskelijat osallistuvat kaiken maailman työnmetsästystä valmistaviin seminaareihin ynnä muihin.

② Toisessa vaiheessa tutustutaan potentiaalisiin työllistäjiin ja klikkaillaan eräänlaisia olen-kiinnostunut-yrityksestänne-painikkeita (S on tehnyt näin 64 eri yritykselle). Erilaisia työnmetsästyssivustoja on lukuisia. Alla oleva sivusto on tilastoinut työnmetsästäjän (tässä tapauksessa S:n) toiminnnan ja sen perusteella analysoinut hakijan työnmetsästyksen tilan suhteessa muihin hakijoihi, jotka on vielä jaettu senpaisiin (先輩) ja kouhaissiin (後輩):


③ Kolmannessa vaiheessa työnantajat ottavat yhteyttä potentiaalisiin värvättäviin ja kyselylomakeiden (エントリーシート entorii shiito)täyttö alkaa. Ja nämä eivät ole perinteisiä taustatietolomakkeita, vaan niiden täyttämiseen menee tunteja ja tunteja:


"Kerro sellaisesta tilanteesta, jossa koit jotain ensimmäistä kertaa."
 

"Kerro jotain itseäsi kiinnostavan alan ulkopuolella olevasta yrityksestä/yritysmaailmasta."
'"Kerro vahvuuksistasi ja heikkouksestasi."
"Kerro kolmesta elämääsi muuttaneesta uutisesta."


JOS omat kyselylomakkeet selviävät seulan läpi, neljännessä vaiheessa alkaa kirjalliset kokeet, ryhmätyöt ja haastattelut. Tässä vaiheessa myös ulkoinen habitus muuttuu tärkeäksi: paikalle pitää saapua juuri tietynlaisissa vaatteissa, hiuksissa ja meikeissä. Olen nähnyt jopa ohjeistuksia parran ja kulmakarvojen siistimisestä. Kyllä minäkin palkkaisin työntekijän kulmakarvojen perusteella.

Ymmärrettävästä syystä työnmetsästys on yksi niistä asioista, joka ahdistaa japanilaisia nuoria valtavasti. Täältä löytyy vielä loistava animaatio aiheeseen liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti