keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Takoyaki-iltamat

Ensimmäinen kevätlomaviikkoni on kulunut neljän seinän sisällä kanjien (ja muutaman jenkkisarjan) parissa, joten minua ei pahemmin tarvinnut houkutella takoyakin paistoon. Olen syönyt useasti takoyakia, mutta tänään pääsin ensimmäistä kertaa itse tekemään sitä. Takoyaki (たこ焼) tarkoittaa paistettua (yaki, 焼き) mustekalaa (tako, 蛸), mutta meillä oli mustekalan lisäksi makkaraa, rapua, kalmaria ja purkkitonnikalaa. Mun mielestä tosin juuri mustekala toimi parhaiten ja makkara taas oli kamalin idea ikinä. Takoyakin valmistus menee näin:
 

Vauvan ranteen paksuisen lonkeron pilkkominen oli muuten aika velmua.
1. Öljyä pannu.

2. Valmista taikina sekoittamalla yhteen:

    100 g           takoyaki-jauhoja*
    1                 kananmuna
    vajaa 4 dl   vettä
    sopivasti     Kellogg's Rice Krispies -muroja muistuttavaa tenkasua (天かす) 

*vehnäjauho, maito-, mallas- ja rypälesokeri, merisuola, soijakastike-, sardiini-, bonito-, bataatti- ja merileväjauhe, bonitouute, natriumglutamaatti ja leivinjauhe


3. Lisää taikinaa pannulle niin että kupit täyttyvät puolilleen.


4. Lisää täytteet.


5. Lisää taikinaa niin että täytteet peittyvät.



6. Anna taikinan paistua hetki ja sitten voitkin ryhtyä hauskimpaan ja haastavimpaan vaiheeseen: yritä kiepauttaa taikinapallerot ympäri tuhoamatta niiden muotoa (itse onnistuin kerran).


Miespuolisen ruoanlaittajan panos.



7. Kaada kypsien taikinapallojen päälle takoyaki-kastiketta ja majoneesia. Koristele merileväjauheella (aosa, アオサ) ja punaisella inkiväärillä (benishouga, 紅しょうが).

Lopputuloksen pitäisi näyttää vähintään tältä, parhaassa tapauksessa takoyakit olisivat oikeasti pyöreitä.

Takoyakin paistoa rennon jutustelun lomassa jatkui useita tunteja. Tällaisia iltoja olisi hauska viettää myös Suomessa! Jos vain matkalaukkuun mahtuu, otan ehdottomasti mukaani nabe-padan lisäksi takoyaki-pannun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti